'Booster' ken ik niet, maar heb de brochure even vluchtig doorgelezen.
product lijkt veel op turbo's, maar toch wat verschillen met de abnamro turbo:
1)
Bij zilver, goud en euro/dollar Boosters geldt dat Boosters ook het stop loss-niveau kunnen bereiken als de Boosters niet verhandelbaar zijn, aangezien zilver, goud en de euro/dollar langer verhandelbaar zijn dan Boosters. Als referentie kijkt RBS hierbij naar de koersen op Reuters.
1a -> Daar zit dus een groter risico in dan bijvoorbeeld de abnamro turbo's. Het wil nogal eens voorkomen dat goud het laatste uurtje van de comex plots fors beweegt omdat e.o.a. bericht na 18:00 Nederlandse tijd (= 12:00 of soms 11:00 Amerikaanse tijd) de wereld wordt ingeslingerd of dat er nog snel e.o.a. financiële- of FED bobo zo nodig iets tegen de Amerikaanse pers wil zeggen. Ook kan goud in het eerste uur na sluiting van de Comex, op de Globex (electronische beurs) soms fors reageren of soms zelfs ook in Azië. Je turbo/booster kan dan door de StopLoss gaan, zonder dat je er iets aan kan doen. Tussen 7:00 en 8:00 's-morgens kan goud dan weer boven de SL waarde (long) of eronder (short) uitkomen, maar dan is je turbo/booster bij opening van de handel in Nederland toch kaputt.
Bij abnamro turbo's heb je daar geen last van, want tussen 17:30 - 8:00 is je turbo SL onkwetsbaar voor prijsbewegingen. Is een extra stukje bescherming dat abnamro heeft ingebouwd.
Daarnaast is het enkele keren voorgekomen dat Reuters door een hickup in hun systeem de verkeerde prijzen had gequote, dat achteraf herstelde maar RBS dit niet meer kon/wilde herstellen. Heftige discussies op IEX gezien, boze klanten, rechtzaken en heeeeeeeel soms een geringe schadevregoeding, maar meestal gewoon pech voor de klant. Bij abnamro turbo's is dat "Reuters" risico sterk verkleind en gaan ze er soepeler mee om.
De Bank, RBS; AbnAmro; Commerzbank e.v.a. die deze hefboomproducten uitgeven, zijn marketmaker. Dwz dat ze altijd een bod moeten doen, als er vanuit de markt geen tegenbod komt. De dealingroom van abnamro doet dat zeer soepeltjes, maar RBS en Commerzbank gaan daaarmee wel eens de fout in. Heb je b.v. een verkooplimiet ingezet voor een short (gederiveerd naar bv een goudprijs van 1328), dipt tijdens de officiële handelstijd de prijs voor 30 seconden naar 1325 om direct daarna weer terug naar 1334 te schieten en zie je dat je order niet 'gegaan' (uitgevoerd) is. Dan heeft de bank zijn market (maker) functie niet goed vervuld en ben jij de sjaak .... zeker als goud daarna plots fors oploopt. Dat risico is bij abnamro het kleinst en als het daar dan toch misgaat, dan willen ze nogal eens coulant zijn ... maar dat kun je bij RBS (turbo + booster) en Commerzbank (speeder) wel vergeten. Zeker in de huidige, soms zeer volatile markt met soms forse spikes van enkele seconden / minuten, is het belangrijk dat dit wel goed geregeld is op de trading desk van de bank.
Bij boosters lees ik dat het Stoploss niveau gelijk is aan het financieringsniveau. Bij turbo's zit de SL enkele procenten van het FN vandaan. Bij turbo's weet je dan waar je aan toe bent, maar bij boosters heeft de uitgevende instelling dan een GAP-risk. Ik lees dat ze die GAP risk dmv premie dagelijks verrekenen met de klant (een bank verrekent altijd ALLES

) Dat zie je overigens niet zo snel, maar die premie zit verborgen in de dagelijkse prijzing van de booster. De turbo is hier simpeler in. Het verschil tussen stoploss en financieringsniveau (future default risk) zit verrekend in de uitgifteprijs en wordt maandelijks herzien per de 16e van de maand, indien de onderliggende future doorgerold wordt naar een volgende maand. Dat doorrollen moet wel, want laten ze de future doorlopen tot het eind van de future-maand, dan lopen ze het risico dat deze in fysiekgoud wordt afgewikkeld en juist DAT willen ze niet. Dat doorrollen naar een volgende futuremaand geschiedt volgens usance per de 15e van de maand ..... lees je ook in blogs van de meeste future traders, die daadwerkelijk op de comex in futures of minifutures handelen.
RBS schrijft letlerlijk in zijn folder:"
Hierdoor is de waardering van een Booster® minder transparant dan van een Turbo., lees ik zojuist en het waarom/waardoor beschrijf ik bovenstaand al.
Ook lees ik in de booster folder:"
Stop loss-niveau: Verwerking door verlaging Stop loss-niveau: Bij indices verwerking op de 15e van de maand" Wat inhoudt dat ook de onderliggende waarde van de boosters iets doet per de 15e van iedere maand (draaidatum).
==============
Zoals met alles dus, WEET waarmee je bezig bent en LEES de kleine lettertjes. Pas dan heb je ALLEEN te maken met de grillen en grollen van de goudprijs (of andere onderliggende waarden) en je eigen emoties. Als je dat niet doet, kunnen de kleine lettertjes of grillen en grollen van de uitgevende instantie je emoties extra hoog doen oplaaien.
grtz. Indy