Heel vaak lees je in relatie tot
goud &
zilver de namen
comex/
crimex en
kitco.
Lang niet iedere particulier die zich in goud en/of zilver interesseert, weet precies hoe het zit en wat bovenstaande kreten eigenlijk precies! inhouden. Daarnaast heeft men vaak geen goed besef van de prijsvorming van fysiek goud- en zilver in winkels- webshops (of in België soms nog bij banken).
Daarom maar eens een keertje wat uitleg:
COMEX
De COMEX (
commodity
exchange) is van origine onderdeel van de NYMEX, waar te New York in commodities (
grondstoffen) gehandeld wordt. Omdat de precious metal (
edelmetalen)prijzen op de Comex heftige bewegingen kunnen maken, wordt dit grondstoffen-platform wel eens gekscherend de
criminal
exchange genoemd, CRIMEX.
Thans maakt de COMEX onderdeel uit van de CME-group. De CME group is een samenvoeging van diverse amerikaanse commodity exchanges, namelijk de CME (chicago mercantile exchange); CBOT (chicago board of trade); NYMEX (new york mercantile exchange) en COMEX (commodity exchange).
Kijk je naar de Kitco website, dan zie je dat -nadat de NYMEX gesloten is- de edelmetalen doorverhandeld worden op de schermenbeurs NYglobex (New York Global Exchange). Die Globex -volledig geautomatiseerd/gedigitaliseerd handelsplatform- is op een kleine tijdspanne na, geopend vanaf COMEX-close tot aan de COMEX-open, de volgende dag. Tussentijds zie je op de Kitco website dat de edelmetalen nog verhandeld worden op de gronstoffen beurzen in respectievelijk, Sydney (Australia), Hong Kong (China) en London (UK).
Feitelijk is die Kitco website niet helemaal actueel meer en vermeldt daarnaast ook nog eens, lang niet alles! ...... lees hieronder ......
KITCO
Lang niet iedereen weet, dat KITCO géén handelsplatform is, maar niets meer of minder dan een Amerikaans bedrijf "Kitco Metals Incorporated" dat als service, dagelijks de prijzen van diverse metaal grondstoffen toont (basis metalen en edelmetalen). De weblink die bij de meeste gold/silver bugs in hun beeldscherm geopend is, is het goud/zilver scherm van kitco. Op die commerciële kitco-website worden niet altijd de correcte goud/zilver prijzen getoond. Soms hapert de doorgifte vanaf de grondstoffen handelsplaatsen naar kitco, soms sluipt er een 'bug' in de website etc.
Zoals het commerciële grondstoffenbedrijf Kitco zichzelf omschrijft:
Kitco Metals Inc. is one of the world's premier retailers of precious metals and a leading supplier of refining services, labware for mineral analysis and precision-crafted devices for high-technology manufacturing processes. From our offices in Montreal, New York and Hong Kong, we buy and sell a wide range of precious metal products in gold, silver, platinum, palladium and rhodium. We also provide metals for custodial storage programs to individual customers and corporations the world over.
COMMODITY EXCHANGES
Daarnaast beseffen veel particuliere speculanten niet, dat er nog veeeel meer officiële beurzen op de wereld zijn waar grondstoffen (waaronder edelmetalen) verhandeld worden. Daarom hieronder een WIKI-link:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_co ... _exchanges
LAST, BUT NOT LEAST, DE PRIJSVORMING VAN (FYSIEK) GOUD- EN ZILVER
1) Goud en Zilver worden officieel nog steeds als grondstoffen aangemerkt en vrijwel alle grondstoffen worden wereldwijd in slechts één valuta verhandeld, namelijk de USdollar.
2) Vaak zie je dat beide edelmetalen ook wel in andere valuta worden uitgedrukt, maar dat betekent nog niet! dat dit officiële handelsprijzen zijn. Zie je ergens goud in euro's staan, dan houdt dit in dat men een formule gebruikt:
-allereerst wordt de goudprijs in usdollar genomen
-daarop wordt het dollar/euro valutapair losgelaten
-en dan verschijnt er plots een prijs c.q. grafiekje van goud in euro's
Koopt een eurolander ergens fysiek goud of zilver en betaalt daarvoor in euro's, dan heeft die eurolander wel iets echts in handen (als de munt of de baar tenminste niet vervalst is), maar betaalt deze eurolander feitelijk een afgeleide prijs.
Om die reden heb ik soms wat moeite om een euro/goud grafiekje te interpreteren, of een yen/goud grafiekje etc. Immers, in al! die gevallen heb je plots twee! variabelen in je grafiekje staan, namelijk de goudprijs in dollar en een 'willekeurig' valutapair.
3-a) Dan nog de munt- baarkosten

. Iedere handelaar (bank, of goudwinkeltje) rekent bij de
uitgifte van munten en baren kosten bovenop de spotprijs. Feitelijk zijn dit geen kosten, maar extra winst, want alleen de producent van bijvoorbeeld een Maple Leaf of van een 50 gram baar ..... maakt kosten. Daar komt nog eens bovenop dat een handelaar dezelfde munt/baar wel 'tig' keer kan verkopen en weer inkopen en ... telkens rekent de handelaar weer kosten bij verkoop van dezelfde munt- of baar.
Onzin, dit is dus winst voor de verkoper!
Vaak betaal je voor een munt meer kosten dan voor een baar. Simpel vanwege het feit dat de vraag naar munten (psychologisch effect vanwege de fraaiheid) groter is dan naar baren. De verkopers kunnen het dus 'maken' om hogere winst te maken omdat er er meer vraag naar is (terwijl er diezelfde 999.9 in zit als een baar) ....
Toch betaal je die kosten niet als je de baar- of munt verkoopt en zijn daarnaast baren van minder gewicht (bv 50gram) duurder dan baren van 1kg, wat de prijsvorming van fysiek goud en zilver in euro's nog diffuser maakt dan die al was (zie punt 2).
3-b) En dan nog de echte provisie die bij aan- EN verkoop van munten en baren gerekend wordt. Bij goud is dat meestal 1,25% en bij zilver 4%. Daarnaast betaal je over zilver dan óók nog eens vaak BTW. Sommige webshops/winkeltjes vermengen die zogenaamde uitleveringskosten en provisie tot een soort aan-verkoop spread, waardoor het er niet duidelijker op wordt.
3-c) En dáár komt dan nog eens bovenop dat de handel, of een winkeltje schaarste kan voelen. De Maple Leafs en Eagles etc. worden ieder jaar met een nieuw jaartal geslagen. Tegen november stopt de levering aan de handel en die komt in januari weer op gang. Tussentijds kan de goudhandel dus wat schaarste in bepaalde munten voelen en ..... de verkoop provisie ophogen. Schreeuwerig op het www schrijven dat het fysiek opraakt, is het volk in verwarring brengen (tenminste, tot op de dag van vandaag nog wel)
3-d) En weer dáár bovenop komt dan nog eens, dat kosten voor bijvoorbeeld Gouden Tientjes of Napoleonnekes helemaal van de gekke zijn, want de Centrale Banken hebben bij uitgifte nooit kosten berekend. Daarnaast zijn deze munten geen 999.9 maar zitten er andere metalen in vermengd. Dus ook hier zijn die zogenaamde 'kosten', pure extra winst voor de verkoper.
Conclusie:
De prijs die op de handelsplatformen tot stand komt is
slechts enigszins transparant (er wordt door partijen in gemanipuleerd, maar wat op de borden staat is de prijs).
Kitco meldt niet altijd de juiste prijs en daar leidt de fysiekhandel (middels een valutapairformule) wel haar prijs van af. De prijs die je voor fysiek goud- en zilver in euro's betaalt, is vanwege de diffuse kosten- en provisiestructuur, een prijs die in een
niet transparante markt tot stand komt. Het enige dat je kunt doen is prijs vergelijken rechtsboven op deze website, maar dan nog zie je
geen transparante fysiek goud- en zilver prijzen in euro's,
eerder een richtprijs. (wat de gek ervoor geeft)
t'is maar even dat je het weet. ....
grtz. Indy
