Vrees voor besmetting uit Spanje
21:08 - 25 maart 2012
De Italiaanse premier Mario Monti vreest dat de Spaanse budgettaire problemen de hele eurozone - en zeker Italië - kunnen besmetten. Eurocommissaris voor Financiën, Olli rehn, waarschuwt Madrid voor een 'sanctie van de markten'. Spanje belooft 'te doen wat nodig is'.
Europees commissielid Olli Rehn
De onrust groeit in Europa over het 'Spaanse probleem'. Spanje zit in veel slechtere begrotingspapieren dan tot voor kort werd aangenomen. Om eind 2013 het tekort onder de 3 procent van het bbp te krijgen, zal de nieuwe centrumrechtse regering heksentoeren moeten uithalen: van 8,5 procent naar 5,3 procent dit jaar en volgend jaar opnineuw een gelijkaardige inspanning. En dat in een periode van negatieve groei en met een jeugdwerkloosheid van 50 procent.
De rente die Spanje moet betalen om de eigen schulden te herfinancieren, zit de voorbije weken opnieuw in een stijgende lijn. En dat is een teken dat ook beleggers twijfelen of Spanje erin slaagt om de noodzakelijke besparingen te realiseren.
Rehn
Eurocommissaris Olli Rehn waarschuwt Spanje voor een sanctie van de financiële markten als het land de begrotingsdoelstellingen niet haalt. De Spaanse rente is voor het eerst terug boven de Italiaanse uitgestegen. Die rentestijging moet door de regering in Madrid gezien worden als een alarmbel, zegt Rehn. 'De markten percipiëren de recente aanpassing van de begrotingsdoelstelling als een verslapping en reageren al ùet een gevoelige rentestijging. Het betekent dat de situatie nog erg fragiel is.'
Italië
De Italiaanse premier Mario Monti vreest dat de Spaanse onrust ook zijn land kan besmetten. 'Madrid heeft een belangrijke hervorming van de arbeidsmarkt doorgevoerd, maar besteedde niet even veel tijd en energie aan de overheidsfinanciën,' zei de voormalige universiteitsprof op een economisch colloquium in Cernobbio, aan et Comomeer. 'Dat verontrust ons, want de Spaanse rente stijgt en we moeten absoluut besmetting vermijden,' voegde Monti eraan toe.
Monti gaf toe dat Italië zelf er nog altijd niet zo goed voor staat, ondanks de doorgedreven hervormingen. Vrijdag keurde de Italiaanse regering nog een verregaande hervorming goed van de arbeidsmarkt. Maar we zijn helaas niet in een positie om nu al beloften te kunnen doen, zei Monti. 'We kunnen nu eenmaal niet op een jaar, laat staan vijf maanden, de problemen oplossen van de voorbije tientallen jaren.'
Monti bekritiseerde ook het impliciete vetorecht dat sommige vakbonden of beroepscategorieën al die tijd in zijn land hebben gehad. Door die sterke positie konden ze jarenlang alle hervormingen blokkeren.
'We gaan het doen'
De Spaanse minister van Europese Zaken, Inigo Mendez de Vigo, heeft zijn Europese partners dit weekeinde gerustgesteld dat Spanje de beloofde begrotingsinspanningen zal inlossen. Hij deed dit op een informeel treffen dat de Finse premier, Jiri Katainen dit weekeinde inlaste.'We nemen onze taak ernstig. Maar we erfden een heel moeilijke situatie toen we eind vorig jaar aan de macht kwamen,' zo zei Mendez de Vigo.
Eurogroep
Kwatongen fluisteren dat dit treffen in Finland bedoeld is om de kandidatuur van Katainen als voorzitter van de Eurogroep kracht bij te zetten. de twee laatste dagen van maart is er informeel overleg van alle ministers van Financiên van de Unie in Kopenhagen. Dan komt het benoemingsdossier, met onder meer de opvolging van Jean-Claude Juncker aan het hoofd van de Eurogroep, ter sprake.
Noodfonds
In Kopenhagen moet ook een beslissing vallen over een verhoging van het Europees noodfonds. Volgens sommige mediaberichten zou Duitsland bereid zijn om het tijdelijke en toekomstig noodfonds ESM en EFSF te combineren. De combinatie zou het fonds een vuurkracht geven van 940 miljard euro en een effectieve leningscapaciteit van 740 miljard. Duitsland blijft wel eisen dat de verhoging tijdelijk is. Berlijn weigert dus nog altijd het plafond van het ESM van 500 miljard euro te verhogen.
Het IMF en de Europese Commissie dringen al enige tijd aan op een verhoging van de Europese verdedigingswal rond de euro. Pas als Europa zelf over de brug komt, willen ook landen als China en India helpen om de eurocrisis te bestrijden.
Uit: De Tijd
------------------------------------------------------------
De ECB zal weer eens 1.000 miljard uit de hoed moeten toveren zeker? De langetermijnrente MOET naar beneden anders moeten ze zelf geen berekening maken van wat ze gaan moeten besparen tegen die hoge intresten want dan kunnen ze het aan niemand meer wijsmaken dat ze het ooit gaan kunnen terugbetalen. Tot zolang de rentes laag blijven kunnen ze de "99%" nog met 'n kluitje in het riet sturen.
